Казус Наказателно право

Наказателноправен казус
Ханс Краус е германски гражданин. В началото на 2012 г. дошъл на гости в България при г-ца Иванова, с която се запознал по интернет. Пристигнал с лек автомобил марка Мерцедес, който бил собственост на майка му – г-жа Ингрид Краус. По време на престоя си в България Краус се настанил в къща на ул. „Народно хоро“ № 13, наета от Иванова.
На 24 април 2012 г. около 14 ч. излизайки от входа на обитаваната от него къща, установил че лекият автомобил не се намира на мястото, където е бил оставен, а именно дворът на къщата. Също така крилото на вратата било извадено изкривено от пантите и се намирало изнесено в двора зад сградата. След като установил липсата Краус позвънил на Иванова по мобилния телефон, но тя не вдигала. Силно разтревожен отишъл в 6 РПУ-СДП и подал жалба за изчезналия автомобил, за което била заведена преписка.
На 25 април Иванова се обадила по мобилния телефон на Краус и му казала, че ще говори с нейн познат (Николов), който би могъл да помогне за намирането на автомобила. Още същия ден му съобщила по телефона, че Николов знае у кого е автомобилът и е започнал преговори за връщането му като е уговорил откуп в размер на 5 000 лева. Краус се съгласил като уточнил, че сумата не е налична и би могъл да я набави за два дни.
На 28 април Иванова се обадила и определила среща на Краус и Николов в кафе „Мимоза“, където сумата от 5 000 лева били предадени. По време на срещата Николов и Иванова били задържани.

Дайте правна квалификация на деянията на Иванова и Николов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар